24.11.2014

Teearvostelu: Forsman Päärynä Sen Cha

Myönnän muodostavani tunnesiteitä elintarvikkeisiin. No, ehkä lähinnä teehen ja suklaaseen, jotka ovat nautintoaineita ja siis tahtomattanikin puuhaavat aivoissani ruokarakkauden aiheuttavia kemiallisia reaktioita. Kiintymyssuhde soijarouheeseen olisi omituinen, teehen se tulee luonnostaan. Olen siis ihan normaali.

Puolustuspuheeni on relevantti siksi, että tämän päivän aiheena on ensimmäinen maistamani irtotee, joka kuuluu edelleen suosikkieni joukkoon. Muistan oikein hyvin, missä join sitä ensimmäisen kerran: kahvilassa, jossa minulle esiteltiin kaksi ihmistä, joista tuli sittemmin läheisiä ystäviäni. Harvan muun teen kohdalla muistan ensimmäistä maistelua yhtä hyvin. Oli perimmäisenä syynä sitten tee itse tai tapaamiseen liittyvät muut tärkeät asiat, teen tuoksu tuo mieleen muistoja. Menipäs imeläksi.


PERUSTIEDOT
Mitä: Vihreä irtotee maustettuna päärynällä ja jasmiininkukan nupuilla.
Mistä: Useista Forsmania myyvistä paikoista, kuten isommat marketit ja Punnitse&Säästä.
Hintahaarukka: 2-4 € / 60 g

Forsmanin teellä on paha tapa kertyä kaappiini. Ei siksi, etten yleensä pitäisi firman tuotteista, vaan koska niitä vaan tulee hamstrattua. Nätit pussit, kohtuulliset hinnat ja laadukas tee. Lehtiteellä vaan sattuu olemaan sellainen ominaisuus, että sitä kuluu vähemmän ja hitaammin kuin pussiteetä, vaikka kuppimäärinä joisi kumpaakin yhtä paljon. Suhteellisen pienestä lehtimäärästä kun keittelee jo parikin pannullista. Ja kun vaihtoehtoja on kertynyt kaappiin paljon, tulee yhtä laatua juotua valitettavan harvoin.

Muutama päivä sitten palasin pitkästä aikaa päärynäteen pariin. Lienee taas luomun ja luontaisten makuaineiden ansiota, että tee on hyvää ja suhteellisen makeaa maistumatta keinotekoiselta. Paketissa tuumataan myös, että mukana on jasmiininkukan nuppuja, mikä ei minun kannaltani ole hyvä asia, koska en tähän päivään mennessä ole oikein päässyt jasmiiniteen makuun. Tämän teen kohdalla olin kuitenkin jo unohtanut koko mausteen olemassaolon: päärynä nimittäin peittää sen kyllä alleen. Tai ainakaan minun aisteillani jasmiinin havaitseminen ei onnistunut. Minua se ei haittaa, jotakuta toista saattaa häiritä.


Vihreän teen makua vielä vierastavalle tämä voisi olla oikeinkin hyvä ensimmäinen irtotee. Voisin kuvitella, että luonnostaan makeana päärynätee katoaa lastenkin mukeista ilman sokeria, jos nuoremmat haluaa kaakaon ja glögin sijaan opettaa terveellisempään kuumaan juomavaihtoehtoon. Makuasioita tosin - siis sekä se, suostuuko mukulasi juomaan teetä että se, haluatko teenjuontia hänelle opettaa. Mieluummin tarjoaisin silti lapselle tätä kuin niitä muffinssi-juustokakku-toffeekarkki -esanssimaustettuja pusseja. Ero on ehkä jollakin tavalla verrattavissa siihen, kokkaatko mukulallesi makaronilaatikkoa omin kätösin, vai suositko eineslootaa.

TUOMIO
Plussat: Kiva maku, luomulaatuisuus ja sopivuus "aloittelijalle", jos vaan päärynä kelpaa.
Miinukset: 60 grammaa on periaatteessa vähän, mutta oikeasti aika paljon, jos haluaa teenjuontiin vaihtelua.
Ostaisinko uudestaan: Kyllä
Arvosana (1-5): 4

8 kommenttia:

 1. Oma suosikkini on Forsmanin Siniset silmät ja Nordqvistin Tiikerin päiväuni. Tiikeriä olen maistanut ensi kertaa 12-vuotiaana, muistan vieläkin sen tilanteen koska se oli ensi kerta kun tee maistui hyvältä. Päiväuni on pysynyt suosikkieni joukossa siitä asti. Tänään kupissani on Nordqvistin Seitsemäs taivas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, pitäisiköhän joskus kokeilla Sinisiä silmiä ja Seitsemättä taivasta - eivät nimittäin ole mulle kuin nimenä tuttuja. Tiikeri on jo melkeinpä klassikko. :) Nordqvist on kokenut mun silmissäni vähän inflaatiota alun innostuksen jälkeen, mutta ehkäpä voisin pitkästä aikaa palata sen pariin.

   Poista
 2. Juon tätä teetä aina välillä töissä. Alun perin ostin juurikin jasmiinin takia (jasmiinitee oli kaupasta loppu), mutta jouduin pettymään, koska se ei tosiaan teessä maistu. Yleisesti ottaen silti ihan kelpoa teetä ja sopii työpäivän piristykseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin, hyvä tietää että kyseessä ei ollut pelkästään mun aistieni puuttellisuus, vaan että se jasmiini ei ihan oikeasti sieltä nouse esiin. :D Sikälihän tuo nyt sitten laskee teen hinta-laatu -suhdetta, että tuote ei tavallaan ole ihan sitä mitä luvattiin, vaikka hyvää onkin.

   Poista
 3. Itse en ole teen juoja, mutta kirjoitat (lukaisin koko blogin läpi) todella kivasti aiheesta :) Blogissa on myös miellyttävä ja yksinkertainen ulkoasu (banneri) (:

  T. http://ikuinenponiratsastajakata.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista! Suosittelen kokeilemaan teetä, siitä saa paljon iloa ja vähän terveyshyötyjäkin. ;)

   Poista
 4. Tätä vois peräti maistaa (kun...tai siis jos jaksaa raahautua kaupoille!), oon nimittäin aika päärynän ystävä ja ainakin Formanin lakritsitee oli mun mieleen :) Formanin teitä (onkse oikein sanottu? :D) lisää arvosteluihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, uskallan veikata että tykkäät. :D Itsehän välttelen tuota tee-sanan monikon partitiivia juurikin siitä syystä, että se on vähän hankala. Yritän aina kiertää jos vaan mahdollista, mutta toisaalta mitä väliä, kunhan asia menee perille. :)

   Poista

Sana on vapaa, kunhan muistetaan hyvät tavat. :)